Zdrowotną istotą oleju kukurydzianego jest fakt, iż w sporej swej części składa się z tak zwanych NNKT (Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych – bardzo bogaty jest w kwasy omega-6, zawiera również śladowe ilości kwasów omega-3). W składzie również znajduje się kwas olejowy (około 20-30%) oraz kwas linolowy (45-70%), witamina E oraz kwas palmitynowy. Olej kukurydziany znakomicie komponuje się z sałatkami, sosami do kanapek.
Olej kukurydziany zawiera fitosterole, stąd jego zastosowanie w kosmetologii, czy szerzej – w medycynie, jako na przykład skuteczny oręż w walce ze złym cholesterolem czy przerostem gruczołu krokowego. Jest substancją odżywczą i łagodzącą. Nazywany darem natury zamkniętym w butelce nie przez przypadek – jako wspomniany dodatek do dań na zimno (bo do smażenia się nie nadaje), stanowi porcję zdrowia samą w sobie.
Wybierając olej kukurydziany trzeba nam zwrócić uwagę na ziarna, z których został wyprodukowany, potrzebna jest też weryfikacja zawartych kwasów NNKT. Zaleca się wybieranie ciemnych szklanych butelek w miejsce jasnych także te z najmniejszą zawartością konserwantów.
Rzecz jasna dobrze jest jednocześnie zweryfikować samego producenta.