Anemia w ciąży oznacza, tak jak w przypadku każdej anemii, braki w diecie. W przypadku natomiast anemii w ciąży sprawa jest poważniejsza, chodzi przecież o zdrowie matki i dziecka lub dzieci. W takim więc razie trzeba zwrócić na to uwagę szczególną. Statystyki w tej dziedzinie nie są wcale pocieszające, bo donoszą o czterdziestoprocentowym progu kobiet zapadających na tą dolegliwość. Tymczasem może się okazać, że sprawa jest dużo prostsza niż można by przypuszczać: oto najczęstszym powodem anemii wśród kobiet w ciąży jest niedokrwistość związana z brakiem żelaza, trzeba w związku z tym o to zadbać szczególnie. Ale nie tylko. By uniknąć wszelkiego innego ryzyka kobieta w ciąży powinna wykonywać badanie krwi raz w miesiącu.
Sporo się mówi o dietach, a w temacie tym również o żelazie, jako o składniku absolutnie pierwszej potrzeby. Okazuje się przy tym, że szpinak nie jest wcale bogaty w żelazo, do tego dość słabo przyswajalny. Warto więc włączyć do diety wątróbkę wieprzową lub mięso cielęce.