W przypadku matki karmiącej i jej diety kluczowy jest stały i regularny kontakt z opieką medyczną w postaci lekarza, który przepisuje zbiór zaleceń żywieniowych. Dieta matki karmiącej bowiem powinna być, tak jak ona sama, pod stałą opieką. W ten sposób otrzymywany jest jadłospis, w którym powinno być swoiste bogactwo substancji odżywczych, a eliminacji powinny ulegać wszystkie czynniki ryzyka, takie jak alkohol, tytoń, kofeina czy nawet teina, nie wspominając już także o rzeczach ostrych czy pikantnych, jak również potrawach wywołujących wzdęcia, jak choćby grochówka. Należy przy tym zaznaczyć, że są składniki odżywcze absolutnie potrzebne i podstawowe w diecie matki karmiące, z którymi powinna być za pan brat podczas karmienia, ale i wcześniej, jeszcze w czasie samej ciąży. Mowa tu na przykład o chudym dobrym mięsie, które zawiera w sobie bogactwo minerałów, czy takie składowe podstawowe jak żelazo, potas, magnez, wpływające na dobre samopoczucie matki i dziecka. Trzeba tu zwłaszcza podkreślić rolę żelaza.