– Należy brać pod uwagę jeden ważny fakt – mówi bardzo dobrze poinformowane źródło. – Obecnie mleko jest szkodliwe, szczególnie dla dzieci, z racji swych ekologicznych zanieczyszczeń. Nieodłącznym towarzyszem wapnia w mleku jest promieniotwórczy pierwiastek – stront-90. Niektórzy lubią dodawać mleko do kawy, czy herbaty. Lepiej tego nie robić, ponieważ pod wpływem temperatury kazeina, znajdująca się w mleku, ścina się. Kazeina to surowiec do produkcji kleju organicznego. W naszym organizmie niestrawiona kazeina „klei” kamienie w nerkach, naczynia krwionośne, powoduje powstawanie guzów w nogach, deformację palców rąk, a inne niestrawione składniki mleka osiadają w naszych tkankach i ścięgnach pod postacią śluzu.Znakomity uczony – specjalista do spraw żywienia, znawca diet – H. Shelton pisał: „Mleko krowie jest źródłem powstawania śluzu w organizmie człowieka od okresu niemowlęctwa do głębokiej starości”, a doktor Walker dodał: „..i jest przyczyną takich chorób jak grypa, przeziębienia, astma, bronchit „.